Banta

För många är det en daglig kamp att hålla vikten och en ständig kamp med att bli av med överflödiga kilon. Att välja rätt metod för att banta är inte heller alltid lätt. För att hålla en normalvikt bör man äta ungefär lika mycket som man gör av med. Att inta ett lägre energi intag leder till att man går ner i vikt medan ett större kaloriintag leder till att man går upp i vikt. Det låter enkelt, men kan det vara riktigt svårt att hålla sig till i praktiken.

hur går man ner i viktDe personer som lyckas med sin bantning och följer en dieten lägger ofta förutom att ändra sin kost även till någon form av träning eller motion i vardagen. Vid avslutad bantning visar forskning att det fördelaktigt att även fortsätta med motionen för att behålla vikten. Vanligen baseras bantningsmetoderna på att antingen använda sig av en metod som innebär en fettfri kost eller en metod som baseras på att man äter en kolhydratfattig kost. Längden och intensiteten på bantningen kan variera beroende på vilken metod och resultat man är ute efter.

Att tänka på är att välja en metod som passar din vardag och kropp. Läs på om olika metoder för att hitta en bantningsmetod som är motiverande och i praktiken utförbar för just dig. Det hjälper dig att hålla motivationen. En annan viktig sak att tänka på när du vill gå ner i vikt är att alla kroppar reagerar på olika sätt. Exempelvis kan det vara så att du genomför en bantningsmetod som säger att du ska gå ner 3 kilo på en vecka, men efter avslutad vecka visar vågen minus 2,5 kilo. Gläd dig ändå över resultatet. Det är de små framgångarna som räknas i et stora hela. Ge dig själv en belöning för dig hårda arbete och sikta framåt mot att uppnå fler mål längre fram.

Nedan följer exempel på några vanliga bantningsdieter. GI dieten är för dig som vill lägga om kosten långvarigt, medan Kålsoppsdieten är till för dig om vill ha en snabb viktminskning baserat på en veckas diet.

GI- diet

Majoriteten av GI dieterna rekommenderar att man äter mat med lågt GI såsom en del grönsaker och fullkornsprodukter. Man fokuserar på att äta mat med lågt glykemiskt index.  Läs mer om GI-dieter

Kålsoppsdieten

Kålsoppsdieten innebär att man följer en mycket begränsat matintag under en veckas tid. Huvudsakligen består maten av kålsoppa. Den här dieten är bra om man vill uppnå en snabb viktminskning. Läs mer om Kålsoppsdieten