Hur man bränner fett

För att förbränna fett gäller det att äta och träna rätt. För att lyckas förbränna fett finns det några fällor du bör undvika för att få ett så bra resultat som möjligt.

Det vanligaste felet personer som misslyckats med sin fettförbränning har gjort är att de svultit sig själva, vanligen på grund av en strikt bantningsdiet eller en fasteperiod. Det som händer när kroppen ställer in sig på svält är att den lägger sig i sparläge och även matsmältning etc gör detsamma. Kroppen gör inte av med fett för att den sparar på all energi den har när den utsätts för svält.

Ett annat vanligt misstag är att ta bort näringsämnen från kosten. Exempelvis är det populärt med dieter som utesluter fett eller kolhydrater.

Det tredje misstaget som många gör när de vill förbränna fett är att de helt enkelt tränar för mycket. Att lägga upp stenhårda träningsprogram utan att låta kroppen vila mellan passen har visat sig vara negativt om du vill uppnå en effektiv fettförbränning. De tre ovannämnda misstagen resulterar ofta i att kroppen slår tillbaka och du får ett stort sug efter de näringsämnen som kroppen saknar och det blir på så sätt lätt att du hamnar i en dålig cirkel av jojobantning.

Tänk på!

Kroppen vill huvudsakligen förbränna tre bränslen. Den största reserven kroppen har är fett och det är även det som kroppen prioriterar att förbränna. Fettförbränningen är igång hela dagen i vårt vardagsliv. Det går att öka fettförbränningen genom att träna. Fettförbränningen ökar vid konditionsträning.

Det andra bränslet kroppen vill förbränna är kolhydrater. Det är mestadels kolhydrater du förbränner om du tränar styrketräning. Vid förbränning av kolhydrater är bildas mjölksyra och gör att du blir trött. Därav rekommendationerna att köra styrketräningsrepetitioner om ca:10-15 sekunder eller 10-15 repetitioner i taget vid varje övning. Gör du mer utan att vila blir mjölksyran för hög och du får svårt att fortsätta träningspasset.

Det tredje bränslet som kroppen vill förbränna är proteinet. Proteinet förbränns inte så mycket eller i några större mängder, förutom om du svälter dig eller äter väldigt mycket protein som kroppen behöver göra sig av med. Det är protein som är byggstenar vid muskelträning.

Mat som ökar fettförbränningen:

Bra kolhydrater:

Ät mycket grönsaker, fullkornspasta, och potatis för att få energi till att orka träna, tänka och må bra. Att utesluta kolhydrater får dig att gå ner i vikt snabbt, men du tappar även muskelmassa och kan bli nedstämd av att ha en brist på kolhydrater i kroppen.

Starka kryddor :

Kryddor som chili,vitlök ,senapspulver, kanel, pepparrot (även wasabi), ingefära och svartpeppar har en tendens att stimulera fettförbränningen och är dessutom goda och kan användas i många maträtter. Tillsätt någon av de ovanstående kryddorna i varje måltid.

Frukt.:

Frukt består vanligen till 90 procent av vatten. Vatten ger inga extrakalori, men utfyller däremot magsäcken och du känner dig mätt. Frukt är även bra då den ökar energiförbrukningen och fettförbränningen i kroppen.

Fisk och frön:

Omega-6, som till exempel finns i sesamfrön och majsolja, har en tendens att snabbt härskna. Kroppen märker detta och prioriterar att bryta ner det för att förhindra att det blir skadligt i kroppen. Kroppen sätts igång i och med den snabba förbränningen och det resulterar i att hela förbränningen ökar i kroppen. Rekommendationen är att begränsa intaget av omega- 3 till högst tre gånger i veckan.

Kokos:

Eftersom kokos mättat fett klarar det höga temperaturer utan att bli oxiderad som exempelvis rapsolja och olivolja. Att steka i kokosfett istället för andra oljor är gynnsammast för både vikten och hälsan. Kroppen bryter även ner kokos på ett sätt som gör att det frigörs värme i kroppen. Värmen i kroppen minskar aptiten och vi tenderar att sluta äta tidigare. Kokos har också visat ha positiva effekter då den ökar fettförbränningen, samt att fettet inte lagras som kroppsfett.

Träning som ökar förbränningen:

Satsa på en varierad träning som innehåller både uthållighet och styrketräning.

Till uthållighetsträningen kan du exempelvis jogga lätt. Med lätt joggning ökar dina musklers förmåga att använda fett som bränsle. Det startar igång fettförbränningen i kroppen. Andra exempel på uthållighetsträning är att cykla och ta raska promenader.

När du styrketränar bygger du upp muskelmassan i kroppen.Styrketräning resulterar även i att du bränner fett när du vilar och ökar därav fettförbränning över hela dygnet. Resultat visar att det är extra bra om träning läggs in innan du äter frukosten. Kroppen får på så sätt en kickstart och fettförbränningen håls igång under hela dagen.

Det viktiga att tänka på när du tränar är att välja en träningsform som du tycker rolig och passar dig. Det är på så sätt lättare att hålla sig motiverad även de dagar när det känns motigt att träna.

Prioritera även vardagsmotionen som att ta trappor istället för hiss, att hoppa av bussen en hållplats tidigare och gå den sista biten, eller att cykla till jobbet. Ju mer du rör på dig desto större fettförbränning får du igång i kroppen.

Annat att tänka på:

Sov ordentligt:
En God nattsömn ökar produktionen av melatonin i kroppen, och har även en tendens att sänker nivåer av hormoner som uppmuntrar fettlagring. Melatoninet är också en så kallad potent antioxidant som förhindrar lagringen av bukfett. Att sova bra gör även att du blir utvilad och kan ta dig ann träningen på ett annat sätt än om du är trött. Det är även lättare att hålla motivationen om du känner dig pigg och utvilad.

Undvik stress:
Om du hel tiden är stressad på grund av olika orsaker i livet kommer kroppen så småningom bli resistent mor adrenalin. Kroppens adrenalindepåer finns där fett lagras, vanligen kring fettet vid magen. Stressen bidrar till att för mycket adrenalin bildas, som i sin tur gör att receptorerna förstörs. Hjärnan får därmed signaler om att kroppen saknar energi och det hela resulterar i att kroppen lagrar mer fett.

Så stressa ner om du vill ha igång en bra fettförbränning.

Mindre portioner:
Genom att exempelvis minska storleken på dina portionerna med 25 procent får du i dig tio procent färre kalorier. Vanligen lägger vi upp för mycket på tallriken. Få in en vana att stället ta om ifall du fortfarande känner dig hungrig.